Відкриття філії #дівчатаSTEM на базі Кафедри хімії середовища та хімічної освіти! Будемо разом залучати дівчат до технічних спеціальностей і професій та руйнувати гендерні стереотипи! Хто з нами?

Українські школи та університети з 14 регіонів відкриють перші в Україні філіали #ДівчатаSTEM

CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» за підтримки Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine та Інститут модернізації змісту освіти МОН ініціювали відкриття перших в Україні філіалів #ДівчатаSTEM з метою популяризації технічних спеціальностей та збільшення кількості дівчат до STEM-напрямів.

STEM – це абревіатура від Science – наука , Technology – технології (інформатика, технології), Engineering – інженерія (робототехніка, 3D-моделювання), та Mathematics – математика.

?До створення Філіалів долучилося 28 навчальних закладів з 14 регіонів України: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська. Заклади-учасники вже запланували активності, які готові реалізовувати протягом одного року. Серед ініціатив: проведення днів науки, розвиток менторської програми для дівчат STEM, профорієнтаційні тренінги та ігри, робота з ученицями 5-7 класів, розробка навчальних та розвивальних роботів (stem-іграшок) для дітей з особливими потребами, екскурсії на успішні STEM-підприємства та десятки інші проектів.

?“В нашій школі ми вже проводимо уроки для діток, метою яких є зацікавлення малечі наукою. Але окремий фокус хочемо зробити саме на дівчат. На жаль, ми не маємо прикладів успішних жінок-науковців у своєму місті, тому дуже хочемо отримати шанс познайомитися з такими жінками і надихнутися їхніми історіями. Я хочу довести усім ученицям, що не існує жодних кордонів чи гендерних обмежень. А ті стереотипи, що існують – ми готові ламати” – розповідає Катерина Хоменко, учениця спеціалізованої середньої загальноосвітньої школи №30 з поглибленим вивченням предметів природничо-математичного циклу та англійської мови (Херсон).

?Основна діяльність філіалів буде скерована на впровадження та підвищення обізнаності про STEM як провідний підхід до навчання в Україні. У рамках ініціативи, учасниці зможуть організовувати різноманітні освітні активності, спрямовані на викорінення гендерних стереотипів при виборі професій та допомагатимуть ученицям у реалізації їх власних STEM-проектів.

?У листопаді 2019 року, за результатами звітування щодо проведених заходів, організатори оберуть найактивніший філіал. Переможець, визначений організаторами та партнерами програми, здобуде право організації Фінальної Конференції в грудні 2019 року. Більше інформації про ініціативу на сайті Дівчата STEM https://girls-stem.org/polozhennya

Щодо Філіалів, як бачите – нас багато. Тут оголошено назви навчальних закладів, разом з якими будемо розширювати спільноту дівчат STEM в 14 регіонах України.

Вінницька область:
* Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. с. Великий Митник Хмільницький район Вінницька область (с. Великий Митник)
* Погребищенський НВК №1 (м. Погребище)

Волинська область:
* Опорний освітній заклад “Навчально-виховний комплекс “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія” смт Голоби” (с.м.т. Голоби)
* Комунальний заклад “Луцький навчально-виховний комплекс “Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського” Луцької міської ради Волинської області” (м. Луцьк)

Дніпропетровська область:
* Криворізький Економічний Інститут ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” (м. Кривий Ріг)
* Комунальний заклад освіти «Середня загальноосвітня школа N31” Дніпровської міської ради (м. Дніпро)
* Комунальний позашкільний навчальний заклад “Міська станція юних техніків”
Дніпровської міської ради (м. Дніпро)

Донецька область:
* Донбаська державна машинобудівна академія (м. Краматорськ)
* Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 8 Краматорської міської ради Донецької області (м. Краматорськ)
* Миколаївський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Миколаївської міської ради Слов’янського району Донецької області (м. Миколаївка)
* КЗ “Маріупольська гімназія №2 Маріупольської міської ради Донецької області” (м. Маріуполь)

Закарпатська область:
* Довжанська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів (с. Довге)

Запорізька область:
* Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького (м. Мелітополь)

Івано-Франківська область:
* ДВНЗ Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)Кафедра хімії середовища та хімічної освіти
* Наукове містечко “Нова енергія” при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) (м. Івано-Франківськ)
* Калуська гімназія імені Дмитра Бахматюка Калуської міської ради Івано-Франківської області (м. Калуш)

Київська область:
* Гімназія № 107 “Введенська” (м.Київ)
* Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів “Середня загальноосвітня школа №45” Подільського району міста Києва (м.Київ)
* Спеціалізована школа I-III ступенів №57 з поглибленим вивченням англійської мови Шевченківського району міста Києва (м.Київ)
* Боярський академічний ліцей “Гармонія” (м. Боярка)

Миколаївська область:
* Миколаївська гімназія №4 (м. Миколаїв)
* Южноукраїнська гімназія №1 Южноукраїнської міської ради Миколаївської області (м. Южноукраїнськ)

Одеська область:
* Комунальний заклад “Опорний навчальний заклад “Кодимська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів” (м. Кодима)

Сумська область:
* Роменська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів #11 (м. Ромни)

Херсонська область:
* Спеціалізована середня загальноосвітня школа #30 з поглибленим вивченням предметів природно-математичного циклу та англійської мови (м. Херсон)

Хмельницька область:
* Старокостянтинівський навчально-виховний комплекс “Спеціалізована школа І ступеня, гімназія” Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області імені Героя України Сергія Михайловича Бондарчука (м. Старокостянтинів)

Чернігівська область:
* Чернігівський національний технологічний університет (м. Чернігів)
* Школа сімейного типу Cool school (м. Чернігів)

Дякуємо, що ви з нами!
#ДівчатаSTEM #CSRUkraine #UNFPAUkraine