З Днем Хіміка!

Уже традиційно в останню неділю травня в Україні відзначається День хіміка. Сьогодні зранку наша завідувачка лабораторіями Ірина Малахова надіслала у нашу кафедральну групу дуже ефектний текст Andriy Krupak (прочитайте нижче) важко підібрати більш влучні слова.  Отож, наш дружній колектив кафедри хімії середовища та хімічної освіти ПНУ вітає усіх з Днем Хіміка і бажаємо нам всім мирного неба, світлих надій, упевненості у завтрашньому дні та довгих мирних років життя у квітучій, незалежній Україні

Andriy Krupak

#нафігатахімія
“На мою думку, хіміки не залишаться без роботи навіть після настання кінця світу. Хтось же має очолити проект повернення до порядку”.
Цими словами я розпочав писати минулорічне привітання своїм братам та сестрам во Всехімії. Кінець світу не настав, але реальність внесла свої жорсткі корективи. Однак я залишаюсь реалістом з позитивним ухилом.
Перемога буде за нами!
———————————————————————-
Хімія.
Просто одна з багатьох наук? Просто приміщення з якимись приладами і речовинами? Просто ще один набір знань та вмінь?
Ні, не все так просто.
Хімія – це не просто наука. Це основа, фундамент, база, на якій будуються і з якої починаються всі великі грандіозні проекти.
Хімія – це не просто приміщення. Це окрема, закрита територія, куди можуть потрапити лише ті, хто має пропуск. Це інший світ зі своїми Законами, а також писаними і не писаними правилами, порушення яких жорстко, а, іноді жорстоко карається. Це окрема релігія. Це місце, де ти почуваєшся так, неначе ти є Богом. Це Валхалла, де ти перебуваєш у компанії відчайдушних Героїв, які вписують свої імена в історію людства.
Хімія – це не просто ще один набір знань та умінь. Хімії неможливо навчитися на одноденних, тижневих чи навіть місячних курсах або тренінгах. Її нереально пізнати через відосіки на ютубі чи оті онлайн школи або zoom-лекції.
Вона не відповість тобі взаємністю і не пролайкає тебе в інсті, твіттері, фейсбуці, тіндері. Їй байдуже хто ти, звідки, чи є в тебе королівський титул, або скільки в тебе бабла.
Вона – найнедоступніша з усіх жінок, які коли-небудь жили. Її неможливо завоювати, підкорити чи купити. І ти не домовишся з нею на своїх умовах. Вона знищить тебе якщо ти бодай на мить спробуєш поставитись до неї з неповагою. І нема армії чи сили, яка може її здолати.
Однак, вона відповість тобі взаємністю за твої відповідальність, терпіння, жагу до знань, відданість справі і бажанню зробити цей світ кращим.
Вона стане тобі найкращим другом. З нею ти отримаєш вміння і можливості бачити і сприймати оточуючий тебе світ по-іншому, не так, як усі.
Хімія з нами всюди і завжди. Кожного дня, щогодини і щосекунди.
А сьогодні хімія ще й захищає нас. І продовжуватиме це робити надалі.

Хімія – це не просто наука. Хімія – це стиль життя.
Дорогі брати та сестри во Всехімії. Зі святом нас!
Йо-хо-хо і пляшечка Брому! Будьмо!
Long live ̷t̷h̷e̷ ̷Q̷u̷e̷e̷n̷ Chemistry!