“НАУКОВИЙ ПІКНІК 2018”- ІНТЕЛЕКТУАЛЬНЕ ДОЗВІЛЛЯ У ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ.

В неділю, 6 травня 2018 року, біля міської Ратуші відбувся вже традиційний «науковий пікнік». Активну участь в його організації та проведенні взяли студенти, аспіранти та викладачі Кафедри хімії середовища та хімічної освіти Факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Мета проекту – популяризація науки простим і, водночас, незвичним для нашого суспільства способом: кожен охочий, незалежно від віку, статусу чи місця навчання, може власноруч провести експерименти з хімії, біології, та інших наук в імпровізованій лабораторії просто неба, зробити маленьке диво та переконатися, що наука може бути доступною та цікавою, відчути себе дослідником та поспілкуватись з науковцями.

Навіть вітряна погода не завадила фахівцям з кафедри хімії середовища та хімічної освіти – наочно демонструвати та пояснювати усім бажаючим різноманітні закони хімії, фізики та біології. Особливість Наукових пікніків полягає в тому, що відвідувачі не тільки дізнаються про незвичайні властивості речовин, які щодня використовують у побуті, та спостерігають за лабораторними дослідами, але і можуть провести такі досліди власноруч.

У такий спосіб кафедра хімії середовища та хімічної освіти прагне продемонструвати, що наука “живе” не лише у формулах та схемах, але й в усьому, що нас оточує. А також навчити педагогів і батьків проводити цікаві пізнавальні заняття для дітей, використовуючи підручні матеріали. Хімічні експерименти від студентів кафедри хімії середовища та хімічної освіти Факультету природничих наук ПНУ, майстер-класи для дітей, вибухове шоу, а також діти та дорослі змогли побачити раніше небачене, а саме неймовірно красиві та реалістичні 3D моделі молекул хімічних речовин, що стало можливим завдяки розробленому, викладачами та аспірантами кафедри, мобільному додатку доповненої реальності, який успішно використовується при вивченні хімії. веселі командні ігри для дітей, пізнавальні вікторини, призи та подарунки – все це можна було побачити і отримати під час Наукового пікніка присвяченого 356 річниці нашого рідного міста Івано-Франківська.

Учасники проекту поділилась своїми враженнями: “Дуже приємно, бути учасниками наукових пікніків, які кафедра хімії середовища та хімічної освіти  традиційно організовує на день міста і не тільки, адже ми робимо спільну, важливу для всієї України справу: вирощуємо нове покоління молодих вчителів хімії, чого вимагає від нас сьогодення… Приємно бачити, що заходи інтелектуального дозвілля стають не менш популярними, ніж суто розважальні. В Україні з’явилося чимало науково-розважальних шоу. Науковий пікнік унікальний саме своїм форматом. Це не просто виставка – тут усе можна спробувати, погратися, позмагатися. Адже, зрештою, діти є діти. Саме у шкільному віці формується уявлення про світ та про своє місце у ньому. І хто знає, можливо, хтось із цих дітей в майбутньому стане великим винахідником чи нобелівським лауреатом.”