До Міжнародного Дня дівчат та жінок у науці – 11 лютого – онлайн-дискусія “Як збільшити кількість дівчат у науці”!

До Міжнародного Дня дівчат та жінок у науці – 11 лютого –  дівчата STEM нашої кафедри, та науковиці взяли участь у  онлайн-дискусії: “Як збільшити кількість дівчат у науці”! Доцентка кафедри хімії середовища та хімічної освіти Прикарпатський Національний Університет Ім.В.Стефаника Лілія Базюк (Liliya Bazyuk) взяла участь в обговоренні як спікер, про те, де починаються гендерні стереотипи та упередження у ставленні до науки та як їх виявити та подолати; як не втратити інтерес до науки у школі та в університеті; як саме розкрити науковий потенціалу дівчат і жінок в Україні. А у завершенні – рекомендації: “Як досягти якісних змін у процесі залучення жінок і дівчат у науку, щоб зменшити гендерний дисбаланс у науці та причини його виникнення”. Цікавий формат, цікава зустріч…. Дякуємо організаторам Дівчата STEM, модератору Тарасу Деркачу за можливість взяти участь в обговоренні такого актуального питання. Щиро вітаємо всіх учасниць та всіх дівчат і жінок Науковиць з їхнім професійним святом. Бажаємо творчого натхнення, плідної праці, нових ідей та проєктів, успіхів у їх реалізації!
Це свято “засновано для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчаток до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат”, як йдеться в резолюції 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року.
За даними UNESCO за 2016 рік, виявилося, що серед вчених тільки 28% – це жінки, а керівні посади в наукових установах Європи займають тільки 11% жінок. А якщо ж говорити про нобелівських лауреатів за всю історію існування премії, то жінок серед них тільки 3%.
Наша мета – обговорити шляхи досягнення якісних змін у процесі залучення жінок і дівчат у науку, щоб зменшити гендерний дисбаланс у науці та причини його виникнення.
Серед питань, що  обговорювалися:
– де починаються гендерні стереотипи та упередження у ставленні до науки – як їх виявити та подолати;
– школа-університет- як не втратити інтерес до науки;
– можливості розкриття наукового потенціалу дівчат і жінок в Україні.
Посилання на трансляцію

Організатори: Центр “Розвиток КСВ”, ініціатива “Дівчата STEM”, L’Oreal Ukraine.
Запрошені гості: НАН України, Музей Науки НЦ “МАНУ”, ІМЗО, філіали “Дівчата STEM”
Формат: онлайн круглий стіл з прямою трансляцією (YouTube/Facebook)
Найбільш цікавим захід буде для дівчат віком 14-23 років, які цікавляться STEM або навчаються на STEM спеціальностях, та науковиць віком 23-40 років.